Партиите представиха номинациите си за членове на ЦИК, Красимир Ципов от ГЕРБ остана единствен кандидат за председател

0
104
Консултациите при президента вчера Снимка: Г. Димитров/Vesti.bg

Нежеланието на другите политически сили да предложат председател Радев разтълкува като „уважение към ГЕРБ“

Партиите представиха днес пред президента Румен Радев кандидатите си за членове на ЦИК. Единственият кандидат за председател е Красимир Ципов от ГЕРБ. За негов секретар кандидатка е Севинч Солакова от ДПС.

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и новоназначената Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля в деня на разпускане на Народното събрание”, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че техният кандидат за председател на Комисията е Красимир Ципов. Той е юрист по образование, магистър по право. Бил е депутат в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.

От ГЕРБ предложиха за членове на ЦИК социолога Димитър Димитров и юристите Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Тримата представители на „Има такъв народ” бяха представени от Виктория Василева. „Това са Камелия Нейкова – юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова – юрист, с богат опит в провеждането на избори. Проф. Любомир Гаврилов – математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати”, обяви Василева.

От БСП предлагат Емил Войнов за член и зам.-председател на ЦИК. Той е специалист по информационни и комуникационни технологии. По думите на Иван Иванов от столетницата Войнов е експерт в изборния процес. Второто предложение за член е Силвия Стойчева, участвала в множество изборни кампании. Третият кандидат на БСП е Цветанка Георгиева, която е с дълъг стаж в изборното законодателство, добави Иванов.

ДПС има правото да предложи двама свои членове. Това са Севинч Солакова – юрист по образование, с дългогодишен професионален юридически и административен опит. Второто предложение е Ерхан Чаушев, завършил Юридическия факултет на Софийския университет, с дългогодишен професионален и юридически опит”, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От „Демократична България”, които имат право на двама членове в ЦИК, не излъчиха свой кандидат за председател на ЦИК. Кандидатурата им за заместник-председател и член е Цветозар Томов – социолог, с богат опит в наблюдението и организацията на изборния процес в страната. Втората кандидатура за член е на Любомир Георгиев – с дълъг опит в организацията на изборния процес. От 2005 г. участва в състави на районни и общински избирателни комисии, завършил е математика в Софийския университет, съобщи Христо Иванов.

„Изправи се! Мутри вън!” предлагат за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева – професионалната ѝ биография е свързана с провеждането на избори, била е член на секционни избирателни комисии и на районна, посочи Мая Манолова.

Обобщението дойде от президента – за председател на ЦИК е предложен Красимир Ципов от ГЕРБ, а за зам.-председатели – Камелия Нейкова от „Има такъв народ”, Емил Войнов от БСП, Цветозар Томов от „Демократична България” и Росица Матева от „Изправи се! Мутри вън!”.

Ако имаше повече от една номинация за поста, според скоростно приетите чисто нови изборни правила, отговорната длъжност щеше да се разиграва на жребий. До това обаче изглежда няма да се стигне.

Нежеланието на всички да предложат председател, Румен Радев разтълкува като „уважение към ГЕРБ“ и правото им да оглавят комисията като най-голяма парламентарна група.

БСП обявиха, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ, а Мая Манолова обяви за срамна номинацията на „бивш вътрешен министър“ – позиция, която изглежда според нея е твърде недостойна.

Въпреки че не харесаха Ципов, попитани дали все пак някой няма да даде контрапредложение, партиите отново си замълчаха. Христо Иванов от ДБ, бивш министър на правосъдието и юрист по образование, дори попита не може ли да се направи жребий между всички кандидати, които отговарят на условията. Наложи се правният съветник на президента Емилия Друмева да обяснява, че в закона ясно е разписано, че жребий има само в случай на няколко номинирани.

„Ако имате нещо срещу г-н Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, противоречия не мога да установя. Ако няма други предложения, няма да има жребий и ако установим съответствията, г-н Ципов в тази ситуация ще бъде председател“, обясни накрая и Радев.