Пеевски: Не желаем да имаме министри в кабинета на ротацията

0
27
Делян Пеевски Снимка: 24 часа

На 15 декември парламентът приема конституцията на трето четене, начерта депутатът от ДПС.
Ако Тагарев изисква нещо от парламента, трябва да си подаде оставката, веднага, каза Пеевски

Не желаем да имаме номинации за министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това нещо. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски, след като малко по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна, че движението може да има министри при ротацията.

Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката днес пред българския парламент, веднага. Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент, може да внесе, комисиите да го разгледат – това е законовият ред, и парламентът да прецени. Министрите не могат да изискват нищо от парламента. Така Пеевски коментира искането на военния министър Тодор Тагарев депутатите да приемат по-бързо сделката за бронетранспортьорите „Страйкър“.

Депутатът от ДПС обясни, че може да иска оставката на министър, защото парламентът е избрал правителството. Лично аз съм си дал вота за този кабинет и мога да поискам от името на нашата парламентарна група, заяви Пеевски. Но уточни, че трябва да види изявлението на Тагарев и ще го коментира по-късно.

Винаги има недоволни, когато има реформи в полза на хората, коментира Пеевски критиките към промените в конституцията.

Ние смятаме, че сме направили най-добрия проект за промени в конституцията, който и ще гласуваме, допълни депутатът от ДПС. Мандатът на главния прокурор остава само един за 5 години и това ще бъде променено между първо и второ четене, това е нашето изискване да подкрепим промените в конституцията, категоричен бе Пеевски.

Той напомни, че след като ГЕРБ се оттеглиха от предложението за промяна на датата на националния празник от 3 март на 24 май, ДПС и ПП-ДБ нямат достатъчно гласове, за да прокарат подобна промяна.

Днес проектът за промените в конституцията няма да бъде приет на първо четене, защото нямаме необходимите 180 гласа за бързата процедура, обясни Пеевски. От днес тече двумесечният срок за „бавната“ писта и на 6 декември ще направим реалното първо четене. На 13-и комисия, на 14-и второ четене и на 15-и ще е трето четене на конституцията, начерта хронограмата на промените Пеевски./24 часа