Пеевски отрича да има недекларирани офшорни дружества: Активно мероприятие на кръга „Капитал“

0
81
Мая Манолова предложи преди години Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, твърди бившият депутат от ДПС

Делян Пеевски разпространи становище до медиите, в което отрича да има недекларирани офшорни дружества. Името на бившия депутат от ДПС бе замесено в мащабното разследване „Пандора Пейпърс“.

„Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество“, се казва в позицията на Пеевски.

„Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни“, посочва още той. И допълва: „Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех“, се казва още в позицията на Делян Пеевски.

„Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като „документи“, не се нуждае от коментар“, пише още той. И уточнява: „Касае се за пореден път за активно мероприятие на кръга „Капитал“ и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана. Нямам никакво притеснение от това, като през годините съм бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения. Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци“, пише той.

„Не е случайно избран и моментът за тази манипулация, като някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика. Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат“, заключва Пеевски.

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от двамата българи, свързани с политиката, които са разкрити в рамките на мащабното разследване „Досиетата Пандора“. Това заяви пред NOVA Атанас Чобанов от сайта Bird.bg, който е българският партньор в мащабното разследване. А по-късно стана ясно, че Националната агенция за приходите е поискала допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването.