Пеевски се отказа от бърза смяна на Инспектора на ВСС

0
34
Делян Пеевски Снимка: 24 часа

Говорих с всички колеги, може би ще има някои неща в конституцията, които касаят инспектората, обясни депутатът от ДПС

Ден след като обяви, че ще инициира смяната на членовете на Инспектората на ВСС, депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че засега се отказва от намерението си.

„Говорих с всички колеги, може би ще има някои неща в конституцията, които касаят Инспектората. Ще е прибързано да го внесем сега. След края на процедурата ще отворим конституцията“, заяви Пеевски.

Инспекторатът отдавна трябваше да бъде сменен, защото мандатът му изтече преди повече от 3 г. За избора на главен съдебен инспектор и инспектори са нужни 160 гласа. Затова и нито един от кратките парламенти, които се изредиха през последните 2 г., не се нае да започне избор. Конституционният съд се произнесе, че този инспекторат действа, докато депутатите излъчат нов.

Заради нарязаната Дебора от Стара Загора в сряда депутатът обяви, че е поискал инспекторатът да провери действията на магистратите, включително и защо първо престъплението беше квалифицирано като лека телесна повреда. “Възмутен съм. Получих отговор, че нищо не могат да направят на съда и нищо не е нарушено. Как си го представяте – видяхте това момиче”, обяви Пеевски в кулоарите на парламента в сряда.