Пеканов чака първите пари по плана за възстановяване наесен

0
27
Атанас Пеканов

Добрият вариант е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат нужда от това, а не на всички, каза вицепремиерът

Първите средства по плана за възстановяване и устойчивост се очакват през есента. В края на месеца ние ще подадем първото искане за плащане. По него бяха изпълнени 21 от 22 условия. Работим активно да приемем последния проект, който не беше изпълнен. В спешен порядък МВР движат този проект. След което започва да тече срок от 2 месеца, в който ЕК ще разглежда всичко, което сме представили“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред БНТ.

По второто плащане обаче става въпрос за 66 мерки, от които 22 изискват законодателни промени. Тези промени ще бъдат изготвени от служебното правителство в помощ на следващия парламент, коментира вицепремиерът.

Той критикува решението на предходния парламент за компенсации на 100%, на калпак. „Сега вече не е времето за такива мерки на калпак. Такива трябваше да се правят в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, за да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни в момента се опитват да стимулират спестяванията, така че фирмите да се напасват към тази нова ситуация“, заяви Пеканов.

Добрият вариант е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат нужда от това, а не на всички, допълни Пеканов. По думите му има по-добри възможности за оптимизация, но правителството ще изпълни програмата за компенсации.

За потребителите трябва да има помощи през тази зима, хората страдат от повишението на цените, допълни вицепремиерът.