Пеканов: ЕК отпуска на България 2.07 млрд. лева по Плана за възстановяване

0
23
Атанас Пеканов

Той е бил одобрен от комисията

„Планът за възстановяване и устойчивост получи одобрение от ЕК в рамките на служебния кабинет“, заяви на брифинг вицепремиерът Атанас Пеканов.

„ЕК информира, че е финализирала и дава одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане на българския План за възстановяване и устойчивост, което е в размер от около 2.07 млрд. лв.“, каза още Пеканов.

На 31 август 2022 г. България представи на комисията искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в решението за изпълнение на съвета за първата вноска. Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с механизма за възстановяване и устойчивост.

С искането си българските власти предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи изпълнението на 22-та ключови етапа и цели. Комисията направи задълбочена оценка на тази информация, преди да представи своята положителна предварителна оценка на искането за плащане.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в дванадесет тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.