Петър Илиев: Етичната комисия на СУ се е водила от политически съображения

0
45
Петър Илиев

На ключова позиция в нея е човек, който е бил учредител и кандидат за депутат от ПП „Да, България“, твърди номинираният за министър от ИТН

Преподавателят в СУ „Климент Охридски“ д-р Петър Илиев обвини в туитър Етичната комисия към Софийския университет, че е действала с политически мотиви.

Комисията излезе със заключение, че в книгата си „Компетенцията на Народното събрание“ Илиев е плагиатствал от колежката си Наталия Киселова. От Софийския университет съобщиха, че това е основание за прекратяване на трудовото правоотношение с Илиев.

„Категорично не приемам становището на Етичната комисия, за което научих от медиите. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат“, пише Илиев.

По думите му „Оруеловата „1984“ се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и „чрезвичайна“ целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?“.

„Днес в медиите стана ясно, че в комисията на ключова позиция има човек, който е бил учредител и кандидат за депутат от ПП „Да, България“. Доколко това е повлияло на решението, оставям на вашата преценка!“, пише още Илиев.

Петър Илиев бе предложен за правосъден и вътрешен министър в два проектокабинета на ИТН.