Задържани са председателката и член на избирателната комисия в Малорад

0
42
Моника Йорданова от ПП/ДБ, председател на комисията в с. Малорад Кадър: Фейсбук

Предстои повдигане на обвинения

Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са председателката на секционната избирателната комисия Моника Йорданова от ПП/ДБ и член на комисията, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинения. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето, а впоследствие бяха излъчени в репортаж на БНТ.

„Разпитани са множество свидетели – членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, полицейските служители, които са охранявали района. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете.

Задържани вчера са 2 лица за срок до 24 часа. Предстои привличане в качеството им на обвиняеми и задържане до 72 часа и внасяне на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Едното лице е от женски пол и фигурира на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласът, който е член на секционната избирателна комисия. Доказателствата са безспорни за тези 2 лица. Започнало е наказателно производство“, заяви прокурор Емилиян Костов, говорител на Районна прокуратура-Враца.

По думите му са дадени конкретни указания на разследващите органи.

„Във връзка със случая в Малорад е образувано досъдебно производство за това, че на 29.10 около 23 часа в секционна избирателна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от местните избори за общински съветници. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години“, допълни прокурор Емилиян Костов.

Той поясни, че ще се преценява и степента на участие и на другите лица в извършване на престъплението.

Предстои установяване чрез видеозаписи и на други лица, които са били в помещението – кой е имал право да присъства, кой е отразен в протокола.

При доказване на повдигнатото престъпление наказанието според Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.