Петков и Василев: Нито леви, нито десни, но имали „топки“. Не казаха ще поканят ли Спецов в новата партия

0
358
Асен Василев и Кирил Петков Снимка: 24 часа

Никой не ги пита как така като служебни министри са готвили политически проект

Нито леви, нито десни, но имали „топки“. Това беше лайтмотивът на днешния първи брифинг на новата партия на Радевите министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“.

На пресконференцията стана дума, че харвадците щели да искат декларации за честност от бъдещите кандидат-депутати, но никой не ги пита дали шефът на НАП Румен Спецов ще членува в ПП. Спецов продал фирмата си на социално слаб 20 дни след като получил ревизионен акт, според който фирмата му е натрупала 1.5 млн. лв. задължения към държавата. Василев укрива този факт до последния си ден като министър.

На въпрос за гражданството му Кирил Петков заяви, че е имал по-важни приоритети от това да отиде до Букурещ, за да си вземе документите от Канада. Той смята, че е направил всичко необходимо още на 21 април с подаването на молбата за отказ от канадско гражданство, а на 20 август е получил отговор, че те са приети.

Никой не го пита обаче защо е попълнил документ с невярно съдържание – а именно, че има кандско гражданство.

На брифинга не стана ясно и как така двамата са готвили политически проект, докато са  били служебни министри.

„Следващото правителство ще е коалиционно. Ние не искаме да сме десни с намаляване на бюджет, нито леви да раздаваме пари. Ние имаме балансирана позиция. Хората трябва да изберат какво им харесва. Важно е, след като се влезе в парламента, да се сформира управление“ , заяви Василев.

„С кои партии ще работим ще ви кажем като станат ясни след няколко дни“, лаконичен беше Василев. На въпрос какви качества притежават двамата бившият финансов министър отговори, че се е видяло през последните 4 месеца, а освен това имат и „топки“. Петков допълни, че не ги е страх.

По думите им зад тях не стоели нито Радев, нито САЩ. Проектът им не бил „президентска партия“.

Петков призна, че са говорили със седем партии, като не са искали да пълнят листи, а са имали нужда само от тяхната регистрации. Той ги уверявал, че сами ще се финансират. „Ние имаме нужда от регистрация, за да се явим на тези избори“, категорично заяви той.

Петков обяви, че техният президент е Румен Радев, но не даде точен отговор, дали ще го издигнат или само ще го подкрепят.

По темата за ваксинацията и здравната криза Василев не каза как ще процедират, а отново беше лаконичен „Ние сме ваксинирани, аз съм ваксиниран, Кирил е ваксиниран. Призовавам, който иска, да се ваксинира, въпрос на личен избор е!“