Петков и Василев: Позицията на Радев за военна помощ за Украйна е позорна

0
216
Асен Василев и Кирил Петков Снимка: архив

Правителството било готово с алтернативните доставки на газ, щял да бъде с 20% по-скъп

„Продължаваме промяната“ е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима, свободна и просперираща България. Има много политически и икономически кръгове у нас, които защитават руските интереси. ПП ще бъде партия, която ще защитава само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство. Това заяви премиерът и съпредседател на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков на пресконференция, на която участваха и вицепремиерът Асен Василев, както и членове на Изпълнителния съвет на партията.

По думите на Петков „Продължаваме промяната“ е провела своя първи изпълнителен съвет снощи, на който е взето решение, че депутатите от партията ще подкрепят изпращането на военна помощ за Украйна.

„Това е нашето желание като партия и това ще бъде нашето гласуване в Народното събрание през следващата седмица“, категоричен бе премиерът.

Вицепремиерът и съпредседател на ПП Асен Василев определи позицията на президента Румен Радев по отношение на изпращането на военна помощ за Украйна като позорна. По-рано днес пред журналисти на летище София държавният глава заяви, че е категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна, защото това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт.

„Позицията, която Румен Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. И че е нормално Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи и че ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, а това нашето правителство няма да допусне“, категоричен бе Асен Василев.

Той заяви, че се вижда безпрецедентна агресия към България, включително икономическа.

„Бяхме сложени в списъка на вражески държави. Руската посланичка Елеонора Митрофанова си позволи изказвания, които са несъвместими с ранга й. Ако българският посланик в Москва беше направил такива изказвания, отдавна щеше да бъде изгонен. Въпреки че България директно не е изпращала оръжия към Украйна, всички тези неща се случват. Но това не е нещо учудващо, просто трябва да върнем историята малко назад до Втората световна война“, добави Василев и припомни окупацията на България от Червената армия през 1944 г.

Вицепремиерът каза още, че политиката да седим и да се правим, че няма агресор, не работи. Василев обаче подчерта, че България не търси конфликт и война, но когато тя дойде на прага ни, ще отблъснем агресора.

„И това трябва да е ясно на всеки агресор, който и да е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим и да ни насилва, изнудва, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора. И това трябва също да е ясно. Защото в този конфликт това, което виждаме, е много ясна позиция. От една страна позицията е държавите сами да могат да определят как да живеят и как да се управляват, в какви блокове да участват и как да си уреждат живота на гражданите. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция за велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци на тези сфери. България не е и няма да бъде васален придатък на никого“, категоричен бе съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Около 20 млрд. кубически метра газ от Гърция и Турция можем да доставяме към момента без прословутата гръцка връзка. 2 млрд. през Кулата – Северокасто и още 17-18 млрд. през интерконекторите, които имаме с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3,5 кубични метра, тоест да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно, категоричен бе Василев. Проблем с физическите доставки на газ в момента нямаме, увери той. Газът по алтернативните трасета ще бъде с около 20% по-скъп.