Петков имал списък с петима кандидати за министри на отбраната

0
105
Кирил Петков Снимка: 24 часа

България не е изнесла никаква бойна техника за Украйна, твърди премиерът

„За съжаление България не разполага с 16 летящи изтребителя. Ако това беше така щях много да се радвам, защото щяхме да имаме отбрана за въздушното ни пространство. Това въобще не е вярно. Дори най-малката единица техника досега не е отпътувала от България за Украйна.“

Така премиерът Кирил Петков коментира появилата се информация от украинските военноморски сили, че България прехвърля в страната им 16 МИГ-а и 25 щурмови самолета. „Изпращаме камиони с хуманитарна помощ. Това е нашият приоритет в момента – одеяла, палатки и всичко, което можем да съберем за нуждаещите се. Има и сметка на БЧК, призовавам всеки, който може, да участва в това. Военна логистична подкрепа формат България – Украйна няма. Ако се реши на ниво ЕС и НАТО, това може да стане, но за да се случи такава координация, тя трябва да мине и през МС, и парламента“, допълни Петков.

Той потвърди появилата се информация, че е изпратил в Брюксел правителствения самолет, за да докара до София новия министър на отбраната. „Това беше единственият вариант Заков да присъства на заседанието на Народното събрание, на което се гласува кандидатурата му“, обясни Петков.

„Имахме списък не с един или двама, а с пет човека за нов министър на отбраната. Тук сигурността в момента е много важно да бъде координирана с ЕС и НАТО. Ние сме в момента в един по-широк формат, по който най-подготвен човек беше нашият посланик в НАТО. Той познава всички хора и е наясно с всички документи. Не трябва тепърва да бъде запознаван някой, който в момента влиза в министерството.“

Тези аргументи посочи Кирил Петков като причина изборът му за нов министър да падне именно върху Драгомир Заков.

„Бях много щастлив, когато получихме крайно „да“ от него, защото в момента той има най-добрия систематичен поглед върху нещата за сигурност в ЕС и влиза в работата напълно готов“, обясни още премиерът.

За отпадането на обявената вчера кандидатура на Тодор Тагарев, Петков каза:

„Г-н Тагарев много го уважаваме. Той има много добри качества в сферата на отбраната. Но едно е, когато човек е навътре в нещата, друго е тепърва да се запознава и да навлиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който трябва постоянно да се говори с всички лидери и военни министри във формата на ЕС. Заков познава всички, на него това му е била ежедневната работа досега. Така че, когато дойде тази възможност, ние не се поколебахме, че той е нашият избор“, посочи министър-председателят.