Петков каза три изисквания за прогрес по темата РСМ

0
96
Кирил Петков и Оливер Вархеи Снимка: архив

Премиерът бе на среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи

България има три ясни изисквания, за да има прогрес по темата за Северна Македония. Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с Оливер Вархеи.

„Първо – спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент.  Включване на българите в Северна Македония в конституцията на РСМ, за да бъдат защитени техните права. И три – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно”, подчерта министър-председателят.

С Вархеи той посочи, че е имал конструктивен диалог. Заедно работят, за да се види дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия.

Все още няма решение, което много ни фрустрира, защото не можем да продължим с процеса на присъединяване, коментира комисар Вархеи.

Очаквам все още подкрепата на България и работим за това с всички тези разговори, които проведох тук в София, в такъв редовен порядък и в Скопие, най-накрая европейската перспектива за РСМ ще се изясни и укрепи. Бихме желали да видим постигнато споразумение през юни, затова се срещам с премиера и с външния министър се срещнах тази сутрин, ще се срещна и с президента, добави Вархеи.

Петков коментира и твърденията на Теодора Генчовска, че съществуват паметни записки за срещи негови срещи с европейски дипломати по темата за Северна Македония.

„Когато някой прави едностранни фалшиви новини или политичекки дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който това му го е казал, както заставам аз сега редом до господин Вархеи, и да обясни какво има в предвид“, каза Петков./Днес