Доц. Гълъбов: Отговорността за назначаването на Кирил Петков е ясна, друг въпрос е дали ще бъда понесена

0
390
Антоний Гълъбов

Петков е знаел, че попълва документ с невярно съдържание, смята политологът

Отговорността за назначаването на Кирил Петков е ясна, друг въпрос е дали ще бъда понесена. Навлизаме много стръмно в една множествена криза, за която говоря от месеци и много скоро ще се озовем в ситуация, в която всеки следващ ход е грешен.

Парламентарните избори са по-важни от президентските. Залогът на президентските е дали ще бъде даден втори мандат на Румен Радев, а залогът на парламентарните е не само как ще излезем от настоящите кризи, но и как ще се развиваме в бъдеще.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. Антоний Гълъбов.

Конституционният съд постанови, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с основния закон. Политологът заяви, че това решение променя съществени елементи от предизборната ситуация.

„На първо място защото определя част от указа на Румен Радев за противоконституционен. На второ място, защото открива път за самостоятелно наказателно преследване срещу Кирил Петков за документ с невярно съдържание. Разследването на прокуратурата изглежда, че изчакваше решението на Конституционния съд, за да финализира и депозира обвинителен акт срещу Петков. Ако темата за това дали Румен Радев е знаел за това или не, все още не е достатъчно ясна, то Кирил Петков със сигурност е знаел, че попълва документ с невярно съдържание“, обясни доц. Гълъбов.

По думите му практически администрацията на държавния глава би следвало да има ангажимента да гарантира актовете на президента.

„Дори тогава, ако някой беше направил елементарното усилие да провери, щеше да установи, че Петков е гражданин с допълнително чуждо гражданство. Така че отговорността е ясна, съвсем друг въпрос е как ще бъде понесена“, обясни политологът

Според него отказът на Радев да поеме отговорност за тази ситуация, както и инспирираното от него становище на администрацията му за това, че делото не трябва да се гледа по същество, са показателни. Гълъбов подчерта, че подобни действия не са прецедент. Той припомни за назначението на член на СЕМ, който също не е отговарял на изискванията, от страна на президента Румен Радев. По думите му, ако тогава този случай е бил потушен, то сега това не е възможно да се случи.

Най-лошото е, че виждаме една много разрушителна комбинация между некадърност и безотговорност, подчерта Гълъбов.

Според политолога управлението на държавата в момента е в абсолютен провал.

За мое голямо съжаление, въвеждането на мярката със „зелените сертификати“, няма да потисне бързо ръста на заболеваемост, няма да подпомогне възстановяването на равновесието в системата на здравеопазването, смята Гълъбов.