Петков отсвири контрола. Да не би да празнува днес, пита Йордан Цонев

0
117
кодекс
Снимка: архив

Уж бил възпрепятстван служебно, а е сниман да говори с протестиращите полицаи пред МФ тази сутрин

Депутатите от опозицията възнегодуваха срещу отсъствието на премиера Кирил Петков от блиц контрола в Народното събрание. В залата присъстват единствено вицепремиерите Корнелия Нинова и Гроздан Караджов.

„Може би премиерът смята, че днес е професионалния му празник, тъй като е деня на шегата и лъжата и има право да празнува. Но, щяхме да го отпразнуваме заедно“, заяви Йордан Цонев от ДПС, цитиран от Дарикнюз.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ напомни, че от неговата парламентарна група още в началото на седмицата се внесли предложение за изслушване на министър-председателя за задържания български кораб на пристанището в Мариупол и в сряда са получили уверението, че ще им отговори в рамките на блицконтрола в петък.

Председателят на НС Никола Минчев обясни, че Петков е възпрепятстван да присъства поради служебни ангажименти. Той обеща на депутатите следващата седмица да определи нарочно време, в което премиерът да отговаря на депутатските питания. ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и ДПС обаче настояха целият блиц контрол да отпадне днес и вместо това да се проведе следващия петък в присъствието на всички членове на МС, както изисква парламентарният правилник.

„Какъв ще е този контрол на части? Ние сме се подготвили с въпроси за други хора. Ние имаме интерес да питаме премиера Кирил Петков“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Според него Кирил Петков е искал да уплаши ГЕРБ с ареста на Борисов, но се е уплашил самият той.

В същото време участници в протеста на полицаите, които тази сутрин започнаха изграждането на палатки пред Министерството на финансите, публикуваха в социалната мрежа снимки с премиера Кирил Петков, на които се вижда как той е спрял да поговори с тях. Според представители на СФСМВР срещата се е състояла тази сутрин.