Петков приемал поканата на прокуратурата, но имал и въпроси

0
176
Лена Бориславова и Кирил Петков

Пита за Вълка, Таки, Мата Хари, Пеевски и „Осемте джуджета“

Приемам поканата на прокуратурата, имам и аз въпроси, заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Прокуратурата обяви днес, че той и началничката на кабинета му Лена Бориславова ще бъдат призовани да дадат показания във връзка с посочени от премиера на среща с главния прокурор хора, за които той твърдял, че са свързани с икономическата престъпност.

Петков изреди и питанията, които ще постави пред държавното обвинение.

„Първо: какво е направила прокуратурата по темата „Мата Хари“? След като стана известно за кюлчетата и пачките и Бойко Борисов сподели, че знае коя е „Мата Хари“, прокуратурата проверила ли е коя е тя? И тя ли е вкарала пачките и кюлчетата в чекмеджето, или те просто са си били там”, попита Петков.

Вторият му въпрос бил свързан със закона „Магнитски”. „Знаем, че срещу Божков вече има доста обвинения. Но има ли допълнителни разследвания за другите хора, описани по „Магнитски” – Пеевски, Манолев, Илко Желязков? Какви действия прокуратурата е предприела там”, пита Петков.

„Има ли директна връзка между заема от ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак”, интересува се още премиерът.

Следващият му въпрос към прокуратурата бил дали заемът на „Роудуей Кънстракшън” от ББР е взет от адвоката на Гайтански правомерно.

Министър-председателят пита и за казуса „Осемте джуджета” и има ли обвинения срещу Петър Петров.

Петков иска да знае и има ли връзка между строителните компании, част от които е и фирмата, взела много договори във връзка със строителството на незаконните язовири, и Христофорос Аманатидис?

„Какви стъпки са направени във връзка с „Барселонагейт“, попита още Петков.