Плагиатството на Петков за РСМ – всичко изговорено от него е подписано от Борисов

0
303
Кирил Петков

Премиерът на „промяната“ явно не е чел договора за добросъседство, подписан от правителството на ГЕРБ през 2017 година

Кирил Петков обяви, че ще наблегне на транспортните, културните и регионалните инфраструктурни проекти със Северна Македония. Това до този момент не било свършено и не било залегнало в отношенията между двете страни, пише Трибюн.

Премиерът на „промяната“ обаче явно пропуска или не е прочел внимателно Договора за добросъседство, което беше подписан от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов през 2017 година.

В него ясно е записано, че България ще споделя своя опит с цел да съдейства на РСМ да изпълни необходимите критерии за членство в ЕС и ще подкрепи съседната ни държава за получаване на покана за членство в НАТО. Малко след подписването на договора правителството водено от Бойко Борисов направи всичко възможно по тази точка, а днес РСМ вече е приета в НАТО.

Хубаво е Петков да се запознае и точката, която казва, че България РСМ ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително в рамките на регионалните инфраструктурни проекти. Всичко това, което днес премиерът Петков обявява като негова идея е записано в договора и подписано.

За сведение на Петков, който явно не е чел документа и, за да бъде улеснен ще му припомни, че двете страни са подписали да облекчават митническите и гранични формалности за пътници и стоки, които се придвижват между тях. Петков често говори за образование, здравеопазване, спорт, социални грижи и взаимодействието по тези теми между България и Северна Македония, но и това е записано в Договора.

Там също така е записано на всеки три месеца от влизане в сила на този договор двете страни да учредят Съвместна междуправителствена комисия, която да се съпредседателства от министрите на външните работи и да включва висши официални представители на двете Договарящи се страни. Седмици наред Петков повтаря, че сега тепърва ще се прави такава група, защото до този момент не е имало, но колкото и да внушения да прави, Договора го има и е достъпен и там тази комисия е записана. С тази разлика, че от страна на РСМ нямаше особен интерес, както и по историческите въпроси.

Вместо да поиска спазване на договора, в който всичко е ясно записано, Петков решава да прави нов. Точките описано по-горе ще присъстват разбира се, но с тази разлика, че историята и разногласията по темата ще се изпарят. Защото за Кирил Петков това не е от първостепенно значение. Нововъдението на премиера ще бъде и вместо една комисия да се направят пет отделни за инфраструктура, култура и история. Нещо за което страната ни се бори от дълго време, но без особено отношение от страна на РСМ, а историческата комисия е в пълен застой.

Днес всичко това, което прави Петков и компания се нарича плагиатство. Взимаш, преписваш, леко обновяваш и си приписваш заслугите. Но това не е нещо, което е непознато за коалицията. От сега можем да кажем на премиера, че ходенето му до Северна Македония ще е напразно, защото всичко за което смята да говори там вече е подписано от Бойко Борисов и той в никакъв случай не открива топлата вода. Освен, ако пък не е договорил нещо предварително или някой от екипа му.