Пламен Абровски: След промяната в момента на Капитан Андреево се изследват по-малко проби и са под въпрос

0
276
Пламен Абровски

Кирил Петков се заиграва със страховете на хората, заяви бившият депутат

„В момента на Капитан Андреево е много по-зле, отколкото преди осем-девет месеца. Пробите, които се изследват, са много по-малко и са много под въпрос, отколкото преди“, заяви Пламен Абровски от ИТН пред БТВ.

В края на май фирмата „Евролаб 2011“ беше принудена да преустанови дейността си на ГКПП „Капитан Андреево“ и да освободи наетите от нея помещения. Това се случи, защото бившето правителство на Кирил Петков реши да си върне дейността по контрол на качеството на храните, които влизат през пункта.

В резултат фирмата подаде няколко жалби в съда, като магистратите нееднократно издадоха решение фирмата да бъде върната на границата. От 20 май Българската агенция по храните пое изцяло контрола на Капитан Андреево. Представители на агенцията извършват всички дейности, свързани с фитосанитарния контрол на границата. Това включва товаро-разтоварните дейности и лабораторния анализ на взетите проби.

Абровски подчерта, че е изискал седем доклада от служебния министър на земеделието и горите, свързани с изследванията на лабораториите от границата.„Необходими са законодателни промени, за да гарантираме правилното изследване“, смята той.

Той заяви, че гражданите на Монтана не трябва да се притесняват от стената на язовир Огоста. „Не може Кирил Петков да излезе и да ми прави аналогия със село Богдан, това е предизборно заиграване със страховете на хората“, обясни Абровски.

Според него България има нужда от горска реформа. „Ние трябва да създадем условия за нея, трябва да създадем един независим контролен орган. Ние трябва да усилим Агенцията по горите“, смята Абровски.