Плевнелиев: Радев руши нашата демокрация!

0
153
президент
Росен Плевнелиев

Раздели жестоко нацията, твърди бившият държавен глава

„Румен Радев се заигра с етническата карта на България и вбеси ДПС. Никога досега президент не си е позволявал да направи това, което Радев направи“, заяви президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

„Трябва да има човек, който да може да победи президента популист. Радев руши нашата демокрация. Това е първият президент на България, който не спазва конституцията. Радев трябва да си ходи, за да спасим нашата демокрация. Раздели жестоко нацията“, заяви още бившият държавен глава.

По думите му кандидатът за президент на ГЕРБ не трябва да бъде партиен, а широкоскроен кандидат, който да стигне до балотаж, където да събере широка подкрепа.

Според Плевнелиев фактът, че изборите са 2 в 1, променя до голяма степен правилата.

„Тук може ГЕРБ да допуснат стратегическа грешка, каквато допуснаха с Цецка Цачева. Тя беше много добър човек, но не беше добър кандидат, за съжаление. Партиите разсъждават, че трябва да извадят теснопартиен кандидат, който да дръпне резултата на партиите напред. ГЕРБ не трябва да го прави“, обясни Плевнелиев.

Според него в следващите два месеца Слави Трифонов ще има много поводи да се скара с президента Радев. Едната причина била създаването на политическа партия в синхрон с президентската институция, визирайки проекта на Кирил Петков и Асен Василев.

„Целта е Румен Радев да има къде да отиде, ако изгуби президентските избори. Защото той няма да може да се върне в БСП. От друга гледна точка целта е този път да се управлява. Има директен удар срещу „Има такъв народ“. ИТН разочарова президента, като не успя да сглоби правителство. Появява се нов политически проект, за да може да управлява дуетът Христо Иванов – Румен Радев“, смята президентът (2012 – 2017 г.).

Той прогнозира, че „Демократична България“ ще издигне формална президентска кандидатура, след което на балотажа ще подкрепи Румен Радев. Плевнелиев е на мнение, че ИТН трябва да издигнат своя кандидатура за президент, защото „Радев им е приготвил ножа в гърба“.

„Ще се боря за демократична България, но няма да участвам на предстоящите избори“, обяви гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.