По искане на ГЕРБ комисия ще проверява цените и доставките на „Булгаргаз“

0
170
Делян Добрев Снимка: Труд

В подкрепа на предложението гласуваха всички 202-ма присъстващи депутати

Парламентът прие предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на временна комисия, която ще проверява спирането на доставките от „Газпром“ за България, както и ще изследва процедурите по избирането и сключването на договори от „Булгаргаз“ с алтернативни доставчици. В подкрепа на предложението гласуваха всички 202-ма присъстващи депутати, съобщи „Дневник“.

За председател на комисията, която се очаква да работи един месец, беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, в нея участват общо 14 души – по двама от всяка партия. Дебатът за създаването на временната комисия отне повече от два часа.

ГЕРБ повтори подозренията си, че стъпките на управляващите, след като „Газпром“ спря доставките за България, са съмнителни. Те пък отвърнаха, че през последните 12 години управление на ГЕРБ не е направено нищо за енергийната диверсификация на България.

„Тази комисия се надяваме да извади всички реални факти, така че опозицията да не може да говори повече глупости, ние нямаме какво да крием“, каза депутатът Венко Сабрутев („Продължаваме промяната“), който е и член на комисията по енергетика.

„Кое е глупостта? Глупост е, че сме купили от „МЕТ“ газ, където е работил директорът на „Булгаргаз“? Глупост е, че този газ е с 30% по-скъп? Глупост е, че ще платим 110 млн. лв. повече? Глупост е, че този газ е руски? Ако едно от тези неща е глупост, ще се радвам да го докажете в комисията, а ако не ми вярвате, аз ще ви го докажа в същата комисия“, отговори Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, цитиран от „Дневник“.

Темата за частната „МЕТ Енерджи“, която е един от алтернативните доставчици, беше няколко пъти повдигната от партията на Бойко Борисов. Смята се, че тя е свързана с „Газпром експорт“, а в ръководството ѝ е бил настоящият директор на „Булгаргаз“ Иван Топчийски. Той беше назначен на поста в началото на годината, когато държавното дружество „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) освободи цялото ръководство на „Булгаргаз“.