По процент ваксинирани България е редом със Зимбабве, Либия, Бирма и Мавритания

0
67
Снимка: soycarmin.com

Ваксинираните изкарват леко болестта, единици са в болница, уверява доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести

По процент на ваксинация се нареждаме до страни като Ливан, Бирма, Либия, Зимбабве, Мавритания с около 20% ваксинирани. Това каза доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести, пред БНР.

По думите му у нас се прилагат световните стандарти за лечение на ковид-19, но големият проблем е именно ниското ниво на ваксинация.

Близо 4 млрд. души в света вече са ваксинирани. Има редица държави, в които процентът е много висок, над 70%, посочи още началникът на клиниката по пулмология в университетската многопрофилна болница „Свети Георги“ в Пловдив.

От 36 души, които се лекуват в клиниката в момента, само двама са ваксинирани.

„Пациентите, които достигат до болница в момента, са неваксинирани. Ваксинираните изкарват леко болестта, единици са тези, които имат тежест на заболяването и това налага хоспитализация. При неваксинираните има риск от тежко протичане на заболяването. Смъртността в страни с висок процент на ваксинирано население е много по-ниска в сравнение със смъртността в страните с по-малко имунизирани“, каза доц. Ходжев.

По думите му има повишена тенденция на хоспитализиране на пациенти с хронични заболявания, с онкологични заболявания. „Те са рискови за по-тежко протичане на заболяването. При част от пациентите с Covid-19 имаме полиорганно засягане. Клиничната картина става доста по-тежка“, обясни специалистът.

И описа ваксината като ризница – „когато стрела улучи тяло без ризница, тя може да пробие белия дроб, ако има ризница, стрелата ще отскочи или само леко ще одраска тялото“.