Полицаите ровили в бельото и играчките на 8-годишната дъщеря на Арнаудова, иззели от къщата предизборен плакат на Борисов

0
260
Делян Димитров, съпруг на Севделина Арнаудова

По закон единствено и само следователи могат да се заемат със случая, тъй като се касае за евентуално престъпление от членове на Министерския съвет, обясни адвокат Менков

Адвокатът на бившия премиер Бойко Борисов Менко Менков разказа пред журналисти хронологията около незаконните арести на лидера на ГЕРБ, Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Менков заяви, че „неотложността“, с която са стартирали обиските в домовете на тримата са всъщност по проверка, която се води още от 10 декември миналата година, като са давали показания пред полицаи нееднократно. Освен това проверката съдържа единствено сигнал на БОЕЦ, която съдържа в себе си единствено медийни публикация и разкази на Васил Божков-Черепа пред медии, пише Tribune.

Менков припомни, че проверката, която бе извършена на 17 март, никога не е пращана в прокуратурата. Вместо това сигналът е изпратен до вътрешния министър Бойко Рашков, а оттам в ГДНП. Материалите е трябвало да бъдат изпратени до прокуратурата, за да се прецени какви да са действията, но това не се е случило. Вместо това се разпитва премиерът Кирил Петков и от проверка материалите се преобразуват в досъдебно производство, но полицаите не са следователи, които от своя страна са независим орган, подчинен на прокуратурата. По закон единствено и само следователи могат да се заемат със случая, тъй като се касае за евентуално престъпление, извършено от членове на Министерски съвет, каквито са били Борисов и Горанов към онзи момент.

„От дома на г-н Борисов не е иззето нищо. От дома на г-жа Арнаудова е иззет тефтер на който пише Борисов, рекламни материали от предходна кампания и поздравителен адрес за празник от Васил Божков. Всички тези предмети не представляват доказателства и са без правно основание и ще поискаме да бъдат върнати, без да имат каквато и да била стойност. Ако прокуратурата и следователите пожелаят да им бъдат предоставени, клиентите ми предполагам няма да имат против. От г-жа Арнаудова са иззети дребни пари от командировки, които сега трябва да й се върнат. От г-н Горанов са иззети парични средства от консултантската дейност, която той упражнява“, допълни още Менков.

Той уточни, че Борисов, Арнаудова и Горанов не са обвиняеми, нямат касателство и никой не им съобщава нищо по делото. Жалбите за задържането от полицията са изготвени, остава да се подпишат и ще бъдат депозирани пред съда.

Адвокатът заяви, че часът на стартиране на незаконните действия започва със свидетелствата на Кирил Петков, които са видни от изтеклите в медиите документи.

Менков заяви, че при обиска в дома на г-жа Арнаудова полицаите са разхвърляли бельото, играчките и вещите дори на 8-годишната й дъщеря.