Половината ковид карта на България свети в тъмночервено

0
61
Снимка: архив

Най-тежка е ситуацията във Видин, където има над 900 новозаразени на 100 000 души през последните дни

13 от 28-те области в страната вече светят в тъмночервено на ковид картата на България, сочи справка на „Монитор”. От днес още две области светнаха в тъмночервено. Това са Стара Загора и Ямбол, което означава, че в тези области заболеваемостта за последните 14 дни е надхвърлила 500 на 100 000.

С Ямбол и Стара Загора областите в тъмночервено стават 13 от общо 28 области в страната. Останалите са София град, София област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Габрово, Сливен, Стара Загора,Варна, Добрич. Най-тежка е ситуацията във Видин, където има над 900 на 100 000 новозарезени през последните дни.

Очаква се по-късно през деня или утре здравните власти да обявят противоепидемични ограничения на национално ниво.

В петък държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев публикува доклад с предложения за затягане на мерките в два варианта. Единият ограничава редица групови мероприятия до 30% капацитет, затваряне на заведенията и преминаване на онлайн обучение за учениците при 750 заразени на 100 хиляди души. Вторият вариант е зеленият сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен резултат от тест, да се приеме като вход за различни събития, както и да даде възможност на определени бизнеси да продължат да работят. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров намекна, че е възможно да влязат в сила и двата варианта.