Полша готова да помага на България за поддръжката на МиГ-29

0
105
Снимка: Dnes.bg

Радев призова правителството да изпрати каски и бронежилетки на Украйна

Полша е готова да предостави на България експертни екипи, които да окажат съдействие на страната ни за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и ВВС. Това каза Румен Радев след срещата си с президента Анджей Дуда, който е в София.

По думите на държавния глава България може да очаква ескадрилна готовност за новите Ф-16 към 2030-а година, а дотогава разполагаме единствено с МиГ-овете.

„Ако дотогава не вземем спешни мерки, рискуваме да загробим вековната ни история във военната авиация, да се молим на комшиите за помощ, да загубим въздушен суверенитет и да компрометираме самия проект за Ф-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва”, заяви Радев.

Той се оплака, че неглижиране на проблемите на отбраната са довели до дефицит на способности, като особено критичен е проблемът с изтребителната авиация. Радев коментира и колко БВП отделя Полша за отбрана – тази година 2,2%, а следващите години 3 и 4 на сто.

Той заяви единство с Дуда в оценката за братоубийствената война, която се води в Украйна, и в призива за прекратяването ѝ и намирането на дипломатически пътища за разрешаване на конфликта.

„Тази война причинява не само разрушения. Тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива градената с десетилетия сигурност в Европа. С Полша сме единни в усилията си за укрепване на Източния фланг на Алианса и въвеждане на плановете за степенувания отговор в зависимост от степента на заплахите. А формирането на многофункционални бойни групи е само част от тези усилия. България не може да е част от новата отбранителна концепция на Алианса, без да има собствени отбранителни способности” – посочи Радев.

Президентът работи заедно с колегите си от Румъния и Гърция, за да се подобри нашата инфраструктурна свързаност – жп, шосейна и тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища, през България към Румъния.

С Анджей Дуда е обсъдил и възможността да се изгради такава система от тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. Този подход ще бъде предложен и на предстоящата Среща на върха на НАТО след два дни.

България вече има оказана подкрепа на над 100 000 украински граждани и страната ни полага всички усилия те да получат подслон, храна, медицински грижи, работа и образование.

„Нашият съвместен призив към ЕС е за подкрепа в дългосрочен план за това сериозно натоварване за нашите държави, но това е и наш дълг, от който няма да се откажем“, уточни българският президент.

Радев призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и др., особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел.

Дуда определи действията на Русия в Украйна като военни престъпления, брутална инвазия и изрази надежда, че отговорните за случващото се ще бъдат изправени пред международните съдилища.