Екатерина Захариева: Няма директна заплаха за България след експлозиите в Полша

0
24
Димитър Стоянов Снимка: БНТ

Не се налага усилване на капацитета или повишаване на готовността на военните сили на Източния фланг на НАТО, каза министър Стоянов

Няма директна заплаха за България след експлозиите в Полша, каза председателят на парламентарната комисия по външна политика Екатерина Захариева след извънредното заседание на двете комисии – по външна политика и по отбрана.

По думите на Захариева разследването на инцидента продължава и няма нужда България да предприема допълнителни действия освен това, което е предприела през февруари.

„Много е важно да се спрат спекулациите, които се чуват от двете страни. От една страна, че Русия целенасочено е нападнала територия на държав, съюзник от НАТО, за да ескалира напрежението. Другата е – че украинските сили са направили това, за да въвлекат съюзниците от НАТО във войната. Няма искане от полската страна нито за активиране на член 4, който е консултации, да не говорим пък за член 5“, каза тя.

Инцидентът не е целенасочена атака към полската територия, няма умишлен акт, допълни председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев.

Той заяви, че това нямаше да се случи, ако не беше атаката от Русия с над 100 ракети, изстреляни по украинската инфраструктура с цел да се остави Украйна на тъмно и студено през зимата. Украинската страна е защитавала своята инфраструктура и най-вероятно ракети от тяхното ПВО са пропуснали целта и са стигнали до Полша, каза още Гаджев.

Захариева припомни, че над 10 млн. украинци са били оставени без електричество.

„Оставането на тъмно и студено може да доведе до нова бежанска вълна към България“, каза тя.

На заседанието министрите са заявили, че Украйна ще изпитва все повече затруднения за резервни части за възстановяването на енергийната система и вероятно ще се обърнат към държавите от ЕС за такива части.

„Много е важно да се подпомага, защото, ако десетки милиони граждани останат на тъмно и студено, това ще е хуманитарна катастрофа“, каза Захариева.

На срещата министърът на отбраната е потвърдил, че Украйна е поискала генератори, но ще има среща с украинския посланик, за да стане ясно точно какъв тип генератори.

Модернизацията на част от противовъздушната отбрана с нови системи са приоритетни на МО, но това ще струва пари, каза Гаджев и допълни, че трябва да има консенсус в НС и обществото, че България трябва да отдели средства за да модернизира своята армия.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви след заседанието, че не очаква конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша. По думите му няма притеснение в нито една страна, членка на НАТО.

„Няма необходимост от някакви чрезвичайни мерки към момента. Не се налага усилване на капацитета или повишаване на готовността на военните сили на Източния фланг на НАТО“, каза Димитър Стоянов.