Поредният кьорфишек на Рашков: разкри, че собственици на строителни фирми си купили имоти със законни пари

0
702
Борислав Колев Снимка: 24 часа

Позова се на оперативна информация, която няма никаква доказателствена стойност в съда

Бойко Рашков излезе с поредните кьорфишеци днес, кръстени от него разследвания. Става дума за движението на част от парите по авансовите плащания за наем на техника и материали за строителството на магистрала „Хемус“. Министърът заяви, че се позовава на оперативна информация на МВР, която няма никаква доказателствена стойност в съда. Освен това в „разкритията“ му не бе споменат нито един политик от ГЕРБ.

Част от авансовите плащания за строеж на лотове на АМ „Хемус“ са били използвани за строителство на луксозни имоти, а други са били преведени в сметка в Обединените арабски емирства, заяви Рашков, цитиран от БНР. Той не обясни това престъпление ли е според НК и по кой член.

Вътрешният министър показа и снимки на комплекси, строени според оперативната информация на МВР с такива пари.

„Придобита е информация, че търговско дружество, сключило договор за инхаус процедура с „Автомагистрали“ ЕАД през месец юни 2021 г., е извършило превод на 14 милиона и 700 хиляди лева под формата на заем на друго търговско дружество търговско, създадено малко преди превода. Дружеството от своя страна изгражда луксозно вилно селище. Според придобита оперативна информация двете дружества са тясно свързани с едно и също лице.“

Бойко Рашков уточни, че един от комплексите, построени с такива пари, се намира в София, а друг на около 100 километра западно от столицата.