Посланикът на Афганистан: 10 млн. души ще опитат да напуснат страната

0
71
Мохаммад Сайфи

Ситуацията е много по-лоша от това, което си представяте, казва Мохаммад Сайфи

Ситуацията е много по-лоша от това, което си представяте. Ситуация е ужасна. Това заяви в интервю за NOVA посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи. Той е пристигнал в България пред 10 месеца и не е бил в Кабул от октомври миналата година.

Посланикът прогнозира, че 10 милиона афганистанци ще потърсят път извън страната. „10 млн. души искат да напуснат страната, младите и образованите не искат да остават там“, посочи Сайфи и добави, че те искат да се насочат към Европа, Америка, Австралия.

„В последните 20 години ние се борим за нашите права и особено за правата на жените. Жените вече бяха част от правителството, парламента имаха право на образование, а на този етап ние виждаме жестокост по отношение на жените“, категоричен бе Сайфи.

„Вчера жените се включваха в демонстрации по-активно от мъжете и това ни дава шанс хората отстрани да не гледат на нас като на изоставащо общество“, посочи Сайфи.

Той изтъкна, че талибаните в никакъв случай не са се променили. Въобще не им вярвам и зад лицата, които виждате, се крият хора, които заплашват развития свят, предупреди Сайфи. Талибаните не са толкова силни колкото изглеждат, но зад тях стои организирана армия, която ги подкрепя, каза посланикът на Афганистан. Той недоумява как Западът подписва договори с талибаните. Талибаните са против Америка, Европа и целия свят, посочи Сайфи и обвини президента на Афганистан, че е изоставил народа си

Според него по-скоро България ще бъде транзитна държава. „Във вашата страна българите трудно си намират работа“, посочи Сайфи, който все пак благодари на България за готовността да приеме афганистанците. Той е сигурен, че българите ще се държат добре с мигрантите от Афганистан. „Целият свят трябва да приеме бежанците“, призова Сайфи и добави, че това, което се случва, ускорява процеса.