Поведението на президента в рамките на кампанията е недостойно

0
208
Румен Радев

Макар да не харесват статуквото, хората може да предпочитат него пред някаква еуфория на революция, смяна на всичко

Огнян Минчев

Огнян Минчев, БНР

Президентът Румен Радев смята, че идва на власт със служебното правителство. Но това е ограничена власт. Това не е власт, която трябва да раздава присъди. Но оценките и фойерверките със скандала за подслушванията, например, са елементи от политическа борба, предизборна кампания, в която президентството и неговото служебно правителство са страна…

Радев трябва да е арбитър, а не участник. Приказките на едро без документи и доказателства не се отнасят към разкриването на корупционни афери, а към политическата борба за власт, която не е подходящ начин на поведение на президентската институция в условия на служебно правителство.

Фойерверките изразяват мнението на държавния глава, че е дошъл на власт.

България не успя да си върне държавността за 30 години, а сега за 2 месеца г-н Радев и служебното правителство искат да върнат държавността. Ако той иска да се бори с корупцията, неговият пръв и задължителен съюзник е съдът. Не можеш да запазиш сериозност и достойнство и да участваш по подобен евтин начин в предизборна война… Поведението на президентската институция в рамките на кампанията е недостойно.

Подобна канонада спрямо отиващата си политическа гарнитура не се случва за първи път в България… Макар да не харесват статуквото, хората може да предпочитат него пред някаква еуфория на революция, смяна на всичко. Тези хора могат и да се изплашат от това, което се случва, и да се върнат обратно към подкрепа на статуквото.