ПП/ДБ щели да тестват конституционно мнозинство с няколко „едри идеи“

0
160
Снимка: архив

Ще преговарят дори и с „Възраждане“

ПП/ДБ дадоха изявление в кулоарите на НС, като най-напред благодариха за спазеното „джентълменско споразумение“ от страна на ГЕРБ и старта на работата на правната комисия. Обясниха, че според тях единственото решение за правителство е вторият мандат:

„Вчера беше взето решение на всички партии в коалицията, че няма да подкрепим първия мандат. Ние виждаме, че вторият мандат е единственото решение за България да не отиде на шести избори”, добави Петков.

Той заяви, че били изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура и съдебна система. Осъзнавали, че нито една подмяна на нито един човек не решава истинския въпрос. Затова започват работа по „смяна“ на Конституцията. Христо Иванов обясни, че трябва решителна промяна в модела на прокуратурата, а не на моментния човек, който заема поста.

„В очакване на втория мандат ние започваме разговори с всички сили, в които да тестваме наличието на конституционно мнозинство и съгласие между политическите сили около няколко едри идеи. Първата – преструктуриране на ВСС – да се изпълнят европейските стандарти, а именно разделяне на съдийската и прокурорската квота. Второ – преформатиране на модела на управление на прокуратурата и ограничаване на правомощията на главния прокурор, разширяване на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие, преосмисляне на статута на служебните правителства, така че да сме сигурни, че те ще бъдат фокусирани само върху провеждането на избори и проследяване на онези процеди, които се случват само между изборите. Това са теми, за които ще говорим с останалите политически сили на консултации, които ще бъдат проведени през следващите дни. Надявам се да получим ясен ангажимент за промяна на Конституцията, което ще даде база за усилията на създаване на правителство с втория мандат”, каза още Христо Иванов.

Разговори ще има с всички политически сили, увериха от коалицията, което логично включва и „Възраждане“.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ, уточни, че политическата криза в страната е оголила много проблеми.

„Трябва да бъдат предприети такива промени в законодателството и Конституцията, за да се получи синхрон между органите на съдебната и изпълнителната власт за еднакво подпомагане на закона. На този етап се вижда, че има такива, които считат, че върху тях няма никакъв контрол, това трябва да бъде променено. Ние ще внесем законопроекти за изменението в работата на специалните органи, на МВР, за да се получи този синхрон между различните власти”, подчерта ген. Атанасов.