Правителството ще предложи Тодор Тагарев за министър на отбраната

0
187
Тодор Тагарев

Той беше военен министър в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Правителството ще предложи за министър на отбраната проф. Тодор Тагарев, съобщи „Дневник“. По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на досегашния министър Стефан Янев (от квотата на „Продължаваме промяната“), като тя ще бъде гласувана на извънредно заседание на парламента във вторник.

Тагарев, който беше служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков, водеше преговорите по коалиционното споразумение в сектор отбрана. През 2016 година бе назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно е освободен от Стефан Янев, който по онова време е служебен военен министър.

В неделя Янев публикува фейсбук статус, в който „предупреди“ за оставката си, както и за бъдещи решения на правителството, които не са в интерес на България и дори са опасни за страната. Според Янев се търсело министър на отбраната, който да е „по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там“. Янев обвини в хаотичност и „тежка неадекватност“ правителството.

В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на Янев, защото „нито един министър не може да води външна политика през фейсбук“.

Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“, а през 1994 г. – Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. В периода септември 2009 – септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната. От 2005 до 2008 г. е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“.