„Правосъдие за всеки“ се извини за Лозан Панов, изборът му за кандидат-президент се оказал грешка

0
160
мерцедес
Лозан Панов

Инициативният му комитет бил освободен и сам си правил кампанията

Представителите на инициативата „Правосъдие за всеки“ поднесоха своите извинения за издигането на Лозан Панов кяато кандидат за държавен глава.

Адвокат Петромир Кънчев обяви в социалната мрежа Facebook, че този избор е бил грешка и че пътищата на кандидата и инициативния комитет са се разделили още в началото на кампанията.

Изборите за президент минаха и вече е време да споделим някои неща от изминалата кампания. Много от вас ми писаха „вие издигнахте Лозан Панов, защо говори такива неща, спрете го, какво правите“ и много други подобни.
Какво всъщност се случи?

Както си спомняте, „Правосъдие за всеки“ издигнахме кандидатурата на Лозан Панов за президент. Бяхме впечатлени от битките, които той водеше във ВСС срещу чугунено статукво и за някаква реформа отвътре и вярвахме, че като държавен глава ще продължи да го прави.

Учредихме инициативен комитет, събрахме нужните по закон 2500 подписа в студено и дъждовно време, разкрихме банкова сметка, сформирахме предизборен щаб. Репликата за „фалшивия герой“ тъкмо бе изречена. Тогава събрахме щаба да поговорим за посланията на кампанията. Идеята беше кандидатът и ИК да имаме ясни послания към хората и да бъдат в синфония (на старогръцки означава много звуци заедно като един).

Предложихме да включим експерти в областта на геополитиката, темата Северна Македония, отбрана и сигурност да подготвят кандидата, както и ИК за медийните изяви по време на кампанията. Преходът на говорене от съдия на политик трябваше да стане много бързо. Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания. Това ни беше съобщено в деня на интервюто на Панов, в което обвини действащия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да проведе разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. Целият ИК и прясно сформиран предизборен щаб бяхме изумени от това негово изказване!

Поискахме обяснение. Беше ни обяснено, че посланията сам ще си ги готви, че посещенията в страната ще ги прави заедно с местни представители на ДБ, че ще разчита основно на своята ПР-ка. Разбрахме, че предизборен щаб няма да има, а ИК бе предсрочно освободен. Добре, че това се случи в самото начало на кампанията. Тогава това донесе разочарование, че с такъв ИК наистина имаше надежда да се стигне до балотаж, но и облекчение, че изведнъж се върнахме към обикновения ни начин на живот.

Цялата кампания, която видяхме беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК.

Опитахме и не успяхме. Бяхме на разположение до края въпреки всичко случващо се. Вярвам в лоялността, стискахме зъби и премълчавахме, за да не навредим на кампанията на кандидата. Искам да се извиня на всички, които подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите.

От тази кампания научих следните истини:
1. Разбрах, че в една Президентска кампания е възможно образът за кандидата и самият кандидат напълно да се разминават.

2. Научих също, че не можеш да помогнеш на някой, който не търси помощта ти.

3. Когато даваш непотърсен съвет, получаваш незаслужен шамар.

Ще продължа с усилията си да обяснявам съдебната реформа, да убеждавам политиците, колко тя е важна, гражданския натиск за промяна в Конституцията и законите ще продължи. Надявам се в тази битка да останем заедно!“, написа той.

Извинения поднесе и Емил Георгиев от Инициативния комитет, издигнал Лозан Панов за президент.

„Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам. Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея“, написа Емил Георгиев в блога си.

Припомняме, че по неокончателни данни Панов е получил 3,32% от вота на гласувалите.