Председателят на парламента ще се сменя всяка година, първа е Корнелия Нинова

0
186
парламент
Снимка: архив

Правителството ще има само един вицепремиер

Шефът на парламента да се сменя всяка година. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за управленска коалиция -„Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. По тази схема всяка от формациите ще има председател на НС за година от мандата, ако бъде пълен, пише „24 часа“.

Партиите вече са се договорили и за структура на правителството. Под премиера, който засега се очаква да е Кирил Петков, ще има само един вицепремиер. Към МС обаче ще мине агенцията за безопасност на храните.

Вицепремиерът пък ще е най-вероятно Александър Дунчев и ще надзирава агенцията по горите, която става държавна, както и защитата на природата от екоминистерството, която също се вади от него и минава към МС.

Към министъра на финансите Асен Василев пък ще бъде придадено централното координационно звено по еврофондовете, което сега е в МС и изпълнителната агенция за одит на европейските земеделски фондове.

В МВР, регионалното развитие, труда и социалната политика, отбраната образованието, здравеопазването и културата няма да има промени.

Към външното министерство вече ще са агенцията за българите в чужбина и дирекция „Вероизповедания“ от МС.

Екоминистерството обаче взема от икономиката управлението на „Еко Антрацит“ ЕАД и „Екоинженеринг“ ООД – фирми сега под шапката на Държавната консолидационна компания.

Земеделското министерство ще вземе управлението и стопанисването на язовири от ДКК.

А АПИ от МРРБ отива към министерството на транспорта и съобщенията.

Агенцията за научни изследвания от МС пък преминава на подчинение на министерството на икономиката. То взема и фонда на фондовете от МФ. А държавната петролна компания се закрива.

Предвижда се и чисто ново министерство на електронното управление, към което ще са дирекция „Добро управление“ от МС, дирекция „Информационни технологии“ от МТИТС, Институтът за публична администрация, дирекция „Модернизация на администрацията“ от МС.

Новото министерство взима и надзора над пощите, агенцията по картография, ГРАО и агенцията по вписванията.

Няма промени в енергетиката, туризма и спорта засега.