Превозвачи: Разширяването на тол системата ще доведе до фалити

0
122
Снимка: архив

Ще бъде засегнат не само автобусният, но и товарният транспорт

Ако тол системата се разшири, ще настъпят много фалити, предупреди пред БНР Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. По думите му, ако правителството включи още 3 хиляди километра към тол системата, фалитите ще бъдат не само в автобусния, но и в товарния транспорт.

„В Закона за обществените поръчки, по който се кандидатства за определени линии – междуселищни и вътрешноградски, не са предвидени такива форсмажорни обстоятелства, каквито в момента се случват и които не можем да избегнем“, коментира Пиронков.

Кризата с цените на горивата е изключително сериозна, а търсенето на по-евтини горива води до празни километри и загуби за превозвачите, потвърди за БНР и Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той припомни, че има предварителни прогнози за цена от 100 долара за барел, както и че причините за фалити в бранша ще са комплексни.

„Тези, които имат дългосрочни договори, не могат да ги изпълнят, търпят неустойки. Освен кризата с горивата, трябва да отбележим и изключително сериозната кадрова криза, опашки по границите, затваряне на заводи. В транспорта положението е изключително тежко“, подчерта Арабаджиев. Той уточни, че към момента за превозите на товари браншът не получава никакви компенсации.

„За момента не е обсъждан протест. От бранша очакват диалог с правителството“, изтъкна Арабаджиев.