Превозвачите излизат на протест утре

0
90
Снимка: архив

Те очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50% и отпадане на биокомпонентата

Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата, припомни Димитър Димитров, изп. директор на Камарата на автомобилните превозвачи, по БНТ. В петък част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. Браншът заплаши с нови протести и блокади на пътища след 10 май.

„Още на 10 май излизаме на протест, на 18 май ще спрат автобусните превози“, заяви Димитров.

Относно скандала на срещата с премиера в Министерския съвет, той обясни: „Ние отидохме отворени, искахме да обсъдим в детайли нашите предложения. Нищо експертно и нищо конкретно не обсъдихме.“

„Нашите искания са за премахване на биокомпонента и намаляване на акциза за 6-месечен период, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата“, посочи Димитров.

„Нека да си погледнат коалиционното споразумение – голяма част от нашите искания по въпроса за тол системата са записани там“, допълни той.

По думите му, с 12 стотинки ще поевтинее бензинът, ако бъде премахнато изискването за биокомпонент. „Много от хората са на ръба на оцеляването, а автобусните превози са след ръба на оцеляването“, категоричен е Димитров.

Той изрази недоволството си от чутите предложения от управляващите. „Не е вярно, че проблемът ни се решава с тяхното предложение за промяна в Закона за пътищата“, категоричен е представителят на превозвачите. Според него управляващите се опитват да изместят фокуса – да поставят превозвачите срещу българските граждани.