Превозвачите на национален протест, блокираха ключови пътища

0
41
Снимка: архив

Десетки камиони минаха на автошествие под звуците на клаксони през жълтите павета и „Триъгълника на властта“ в София

Превозвачи излязоха на национален протест в шест града на страната. Протестни действия ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград, а те са планирани под формата на мирно автошествие.

Превозвачите се събраха на два сборни пункта в София. Около 8:30 часа те подредиха техниката си пред „Интер експо център“ на бул. „Цариградско шосе“ и Парк-музей „Враня“, където се събраха към 10:00 часа. Към 10 и 30 часа десетки камиони и ТИР-ове минаха на протестно автошествие под звуците на клаксони през жълтите павета и „Триъгълника на властта“ в София, където паркираха.

В района на Благоевград протестиращите от транспортния бранш вече са на пътя със своите автомобили и тежкотоварни камиони.

Превозвачи блокираха улица „Крайезерна“ в Бургас и потеглиха на протестно шествие към колелото за София. Те обявиха, че заради поскъпването на горивата се покачват и цените на храните, които превозват. Превозвачите настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за период от 6 месеца, мораториум върху цените и обхвата на тол таксите. Превозвачите се надяват на разбиране и реакция от страна на държавата.

„Спешно България трябва да намали акциза с 50%. Искаме да не се въвеждат допълнителни тол такси за второстепенните пътища, което го няма никъде в Европа. Искаме да се махне биокомпонентът, който оскъпява с до 20 ст. горивото“, заяви Васил Михалев, заместник-председател на НСБП, цитиран от БГНЕС.

„Работим на ръба, защото в момента клиентите не искат да плащат повече. Ние имаме повече разходи и реално нашите оборотни средства свършват, имаме лизинги, заплати, глобяват ни в Европа, защото сме българи”, сподели Лъчезар Христов, собственик на транспортна фирма.

Представителите на транспортния сектор в Република България излязоха на протест и във Варна

Изпълнителният директор на КАПБ уточни, че основната причина за недоволството на превозвачите са високите цени на горивата в България, които той определи като непосилни за транспортните фирми от бранша.

„Редица държави, сред които Белгия, Франция, Испания, Италия и други, имат мерки за подпомагане на превозвачите. На места се намали акцизът, на други – с твърда сума, на трети места превозвачите се подпомагаха допълнително на композиция, за да бъде поет първоначалният удар при това значително поскъпване на горивата“, коментира още Димитър Димитров.

Настояването на автобусните превозвачи е т. нар. субсидии и компенсации, давани им за нерентабилност на някои автобусни линии, да им бъдат изплатени от държавата на 100%, обясни Димитър Димитров.

По-справедлив начин за заплащането на пътни такси от ТОЛ системата няма. Категорично в България трябва да има добре работеща ТОЛ система, но за съжаление нашето мнение е, че такава няма. Нашата система има много сериозни пропуски и дупки, смята изпълнителният директор на КАПБ. Димитров коментира още, че е запознат със случаи, при които техническа неизправност в системата е станала причина някои превозвачи да не успеят да заплатят съответната такса, за което получават глоби. Докато не ги заплатят, не могат да преминат граничните пунктове. Българските превозвачи не са престъпници, посочи още той.

Димитров определи като неразумно евентуално предстоящо рязко поскъпване на таксите. Според него то трябва да става плавно и предвидимо.

За момента не е потърсена среща с нас. Разчитаме на диалог, защото сме тръгнали на мирно протестно шествие. Няма да затваряме пътища, координираме действията си с органите на МВР. Нямаме за цел да създаваме хаос или нагнетяване на напрежението, допълни Димитър Димитров.