Продажбите на коли у нас със 191% ръст за година

0
39
Снимка: архив

Най-купувани в момента са колите от среден клас

Продажбите на автомобили у нас през април 2021 г. бележат 191% ръст спрямо същия период на миналата година. Голяма част от новите возила са закупени на лизинг. Това сочат данни на Асоциацията на производители на автомобили в Европа.

Отпускането на COVID мерките и възстановяването на работния процес на фирмите през последните месеци са причините за повишеното търсене на нови автомобили, смята Васил Новоселски, който е представител на марка автомобили в Благоевград, предава БНТ. По думите му най-купувани в момента са колите от среден клас, чиято поддръжка не излиза скъпо.

„Няколко марки предлагат доста ниски бюджети по отношение на автомобилите, които са полезни както за фирмите, така и за физически лица. Бих могъл да кажа, че на бедния пазар в България ниският бюджет определя и търсенето“, подчерта той. Според него все повече хора вече могат да си позволят нови автомобили и заради изгодните лизингови условия на финансовите институции.

„Изключително ниските лихви, които се налагат при лизинговане, изключително добрите условия, дългият период на изплащане. Лихвите варират между 2% и 2,5%, което е изключително за един нов автомобил. Получават се около 1000 лв. за 5 години, които надскачат стойността на автомобила или невъзвръщаемите разходи“, допълни Новоселски.

Данните сочат, че сключените през първото тримесечие на 2021 г. нови договори за финансов лизинг у нас са за малко над 485 млн. лв., което е с 8% повече от същия период на миналата година.

Повишение в търсенето през последните месеци отчитат и собствениците на автокъщи за употребявани автомобили край Дупница. Сред водещите фактори при избора на кола втора употреба е годината на производство. При търсенето на автомобили втора ръка основният критерий е цената – най-купувани са моделите до 10 000 лв.