Граждански протест срещу руския терор и Радев на годишнината от войната в Украйна

0
172
Снимка: Realniistorii

Зад фасадата на пацифизма, мира и неутралността Радев всъщност приканва света да изостави Украйна, пишат активистите

На 24 февруари, когато се навършва една година от руската инвазия в Украйна, граждански активисти организират протестни шествия в цяла България. Във фейсбук те съобщават:

„Приятели, време е отново да излезем в подкрепа на свободна Украйна! Измина една година от началото на руската инвазия. Една година терор, стотици хиляди жертви, десетки хиляди отвлечени деца, милиони бежанци. Но и една година смелост, в която украинският народ води непоколебима битка за своята свобода и за бъдещето на Европа.

Същевременно пред България рисковете са огромни. Нямаме работещ парламент и правителство, избрано от народа. Президентът държи цялата власт, а служебните му министри надвишават многократно правомощията си в опит да определят бъдещето на страната за десетилетия напред.

Говорейки от името на България по света, Румен Радев бавно, но методично ни отдалечава от семейството на цивилизованите страни, подкрепящи Украйна, и ни изтласква обратно в руската орбита. Зад фасадата на пацифизма, мира и неутралността, Радев всъщност приканва света да изостави Украйна. Президентът Радев иска да разоръжи жертвата, но не и агресора. Нарича Русия братска държава, но брат ли е онзи, който колонизира, който сее смърт, глад, студ, мрак, за да установи контрол? Брат ли е онзи, който лакомо наднича и към нас?

Русия не е брат на Украйна, нито на България. За неутралност няма място. Единственият възможен и траен мир е мирът, при който Русия напуска цялата заграбена от Украйна територия, включително Крим.

На 24 февруари излизаме по улиците на България, за да изразим съпричастност с украинския народ в борбата му за свобода. За да покажем, че България е с Украйна. България е Европа. България не е Румен Радев. Не на руския терор!“

В София шествието е от 19 ч. и започва пред президентството. Във Велико Търново от 17.30 пред общината. В Пловдив е от 18 ч. пред църквата „Св.Богородица“ в Стария град. В Русе започва от 17.30 на пл. „Александър Батенберг“ 3, срещу Регионалния исторически музей, във Варна на другия ден, 25 февруари, пред общината от 14 часа. По-късно ще бъде съобщен и точния час за готвените протести в Стара Загора, Св.Влас и др.

Организаторите са гражданските активисти Никола Груев, Данита Заричинова, Мирела Заричинова, Васко Генев, Вера Стаевска, Михаил Михов, Даниел Димитров. Автор на плаката е аниматорът Теодор Ушев.