Проф. Анастас Герджиков: ГЕРБ ме подкрепиха без нито едно условие към мен

0
117
Анастас Герджиков

Той очаква извинение от Лозан Панов

Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това което Лозан Панов казва е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени”, заяви проф.Герджиков.

Кандидатът за „Дондуков“ 2 заяви, че не познава Делян Пеевски. „Аз не мога да преценя доколко той е основната фигура в обществения живот. Очевидно не за първи път обществото се настройва срещу него, смятайки го за символ на олигархията и всичко лошо, което се случва в тази страна. Вероятно това е справедливо, но дали е такова наистина може да установи само съдът. Моето мнение е, че не трябва да се вторачваме в личности, защото тогава подменяме основния дебат. Такъв е и случаят със съдебната реформа.”, каза Герджиков.

Професорът отказа да прави коментар на изказвания на настоящия президент Румен Радев, но заяви, че е готов на дебат.

Няма да коментирам добри или лоши са изказванията на Румен Радев. Има едно нещо, което не искам да правя като него – неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставянето му срещу определен тип политика. Президентът не може да каже, че е срещу дадена личност и срещу цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или друг, но трябва да работи с всички. Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки”, каза още Герджиков.

На въпрос дали е ваксиниран проф. Герджиков каза, че е един от първите ваксинирани в страната.

В коментар по темата за интеграцията на Северна Македония и позицията на страната ни той заяви, че „което и да е правителството или който и да е президентът, тя трябва да си остане последователна.“

Последните години българската политика по отношение на Македония е последователна. Тя се свежда до два принципа – подкрепяме ги да влязат и Северна Македония да спазва договора.“, обясни той.

На въпрос как би коментирал ситуацията със заседналия кораб край Камен бряг той заяви, че не е експерт по темата, но сме показали, че не сме подготвени.