Проф. Ангелов: Глупост е да се издава зелен сертификат след първа игла

0
106
Костадин Ангелов

Това е опасно за живота на хората от медицинска гледна точка, казва бившият здравен министър

Глупост е да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини, обяви бившият здравен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов пред bTV.

„Така се казва на хората, че са защитени, а от медицинска гледна точка е опасно за техния живот – могат да загинат заради глупави управленски решения. Освен това противоречи на европейския регламент“, уточни Ангелов.

Той напомни, че съгласно кратката характеристика на ваксините защита се изгражда 14 дни след поставянето на втората доза.

Ангелов уточни, че правителството на ГЕРБ би въвело също зеления сертификат, но с гратисен период. Още в началото на лятото трябваше да се каже, че това ще се случи, смята бившият здравен министър.

Той препоръчва да се признава и наличието на антитела срещу вируса.

По думите му служебния кабинет е спрял процеса на имунизация, а служебният здравен министър е обявил, че се съмнява във ваксините.

Друг пропуск според него е, че през лятото болниците на са били подготвени за новата ковид вълна.

Костадин Ангелов признава, че по негово време сме били на първо място по смъртност от ковид-19 в Европа, но подчерта, че в момента сме първи в света (по данни на „Джон Хопкинс“).

„Ние се справихме със започването на ваксинационната кампания. Тя стартира с 27% желаещи да се имунизират и благодарение на информационната кампания достигна до 60% желаещи през април“, твърди бившият здравен министър.