Проф. Балтов: Не бих нарекъл Кацаров доктор

0
437
Асен Балтов

Проф. Балтов: Не бих нарекъл Кацаров докторБившият шеф на „Пирогов“ иска експертиза да докаже подписите му

„Аз не бих нарекъл министър Кацаров доктор. Четири дни слушаме лъжи. 50 пъти повтори, че има диагноза цироза. Истината е, че временно черният дроб му е бил зле заради завишение на ензими и заради това е приет по тази пътека“. Това коментира бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в ефира на NOVA.

„Първата лъжа бе, че не е ходил в „Пирогов“. Във втория ден това стана, че имал право на безплатен контролен преглед и заради това отишъл. Днес вече е, че е бил поканен.Лежал е разбира се. През декември. В много тежко състояние. След като е изписан на 12 декември идва на контролен преглед на 23 януари“, коментира Балтов.

„Да твърди, че този лист е фалшив, е недостойно. Чекирал се е с неговата лична карта“, посочи Балтов и уточни, че лично е сверил неговите подписи, включително при увеличението на капитала. Той призова за графологична експертиза, която да покаже дали подписите са фалшиви или не.

„Всички подписи в историята на заболяването са негови. Да, наказуемо е да не остане в болница, но в този договор има двама. И няма как да отиде на ТЕЛК за цироза. Няма как да отиде за трансплантация“, заяви още бившият директор „Пирогов“.

„Използването на пътеката е законно. Давам ви пример – счупване на бедрото и белодробна емболия след няколко дни. Има работна и окончателна диагноза“, каза още той.

„Няма как да му се разминат тези лъжи. И не случайно му искат оставката. Последните два месеца министър Кацаров не направи нищо да покаже, че тези хора са герои. Всеки ден бяха 300-400 човека. Приехме над 5000 човека в коронавирус, от тях 200 без осигуровки“, допълни той.

„Имаме над 30 пациенти в „Пирогов“ с делта вариант. И това е само началото“, допълни той. По думите му „Пирогов“ няма мотив да точи НЗОК.

„За нас най-важното е човешкия живот. И моите заповеди бяха да не се пестят сили и средства за спасяването на хората. Знаете ли какво е 8,5 тона кислород на денонощие“, каза още той.

„14 месеца е правен контрол и изведнъж се появават някакви по заповед на проф. Балтов да бъде изкаран мошеник. Не може един министър 2 месеца да не направи нищо, за да ускори имунизацията. И да ни изкарва убийци“, каза още той.

„И до момента министърът говори, че има безспорни факти, с които съм уволнен. Не са безспорни, а са спорни. И вече има такова. Касата има седмица да ни върне отговор, след което има две съдебни инстанции. И един юрист, Кацаров, реже главата на Асен Балтов. Аз лично ще водя дело, за да изчисти моето име. Срещу цялото политическо ръководство на министерството. Защото не е само Стойчо Кацаров, а и неговите заместници, които боравеха с предварителни данни, с които аз не разполагам. Имаме различия със Стойчо Кацаров, защото аз не исках да сеотварят повече частни болници в София. А това ще стане съвсем скоро“, допълни той.