Проф. Доброслав Кюркчиев: Ваксините против ковид-19 пазят от тежко боледуване и смърт

0
58
Доброслав Кюркчиев

Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините, казва имунологът

Страшни ли са ваксините, че да бягаме от тях? Стигаме до този въпрос. Изводите са, че не са страшни. Има смисъл децата да се ваксинират, за да могат да посещават училище. Децата не боледуват тежко, има и изключения, разбира се. В масовия случай няма драма да се ваксинират децата, заяви имунологът проф. Доброслав Кюркчиев в ефира на Нова телевизия.

Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу ковид-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване, заяви проф. Кюркчиев.

„Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува”, добави специалистът.

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. „Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания – аз смятам, че това е добър вариант”, посочи проф. Кюркчиев.

Според неговите наблюдения хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати. „Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така: „Дали този начин е по-ефективен – ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има – начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.“

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. „Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив – считам ги за полезни”, заяви той.