Проф. Герджиков: Радев направи формални консултации за съставяне на правителство след изборите

0
413
Герджиков на среща със симпатизанти във Варна

Ако аз бъда избран за президент, бих направил всичко възможно, за да могат политическите сили да формират редовен кабинет, казва кандидатът за президент

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков е убеден, че ако спечели изборите за държавен глава, ще направи всичко възможно партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание, да успеят да съставят правителство. Това заяви той във Варна.

„Обръщам се към Румен Радев, чиито първи мандат на президентския пост изтича през януари, и го призовавам консултациите, които ще провежда след изборите на 14 ноември да не бъдат формални, а действително да съдейства за диалог между партиите и търсене на съгласие. Ако аз бъда избран за президент, бих направил всичко възможно, за да могат политическите сили да формират редовен кабинет. Сега, в ситуацията на здравна криза заради коронавируса и шоково увеличение на цените, повече от всякога е необходим работещ парламент, който да приеме важни икономически мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите“, посочи още той.

„Ако спечеля президентските избори, ще използвам докрай сроковете според конституционната процедура и всички възможности, особено в ситуация като сегашната, за да има правителство. Ако трябва, ще се затворим и ще преговаряме с партиите толкова дълго, колкото е необходимо, и няма да излезем, докато няма „бял дим“ – тоест докато политическите сили не стигнат до формулата за съставяне на кабинет“, допълни проф. Герджиков.

Според него този път формациите трябва да намерят общи цели в името на излизането на страната от кризата – здравна, икономическа и политическа. „Показал съм с работата си през годините, че съм човек на диалога. Ще го докажа отново, ако бъда избран за президент. Сега не е време за противопоставяне и за политическо надмощие – подобни битки са атрактивни, за да спечелят вниманието на избирателя преди вота, но трябва да бъдат туширани след изборите – от това би спечелила България и нейните граждани“, заяви проф. Герджиков.