Проф. Герджиков: Ударът по Гешев ще е удар във въздуха

0
783
Герджиков
Огнян Герджиков

Дълбоко не разбирам фиксацията в главния прокурор и спецправосъдието, казва бившият шеф на парламента и служебен премиер

„Дълбоко не разбирам фиксацията в главния прокурор и специализираното правосъдие. Все едно това е съдебната реформа. Аз това абсолютно не го разбирам“, каза бившият служебен премиер Огнян Герджиков пред БТВ.

„Не знам защо управляващите предполагат, че така лесно могат да направят смяна на главния прокурор. Простата аритметика показва, че това много трудно може да стане. Това ще е един удар във въздуха“, смята Герджиков.

„Главният прокурор е административен ръководител. Прокурорите са тези, които могат да повдигнат обвиненията. Моето обяснение за фиксацията с главния прокурор е, че той се свързва с досегашното управление на ГЕРБ и фигурата на Бойко Борисов“, коментира Герджиков.

Помолен да коментира думите на главния прокурор Иван Гешев, че управлението иска да бори корупцията с изрезки от вестници, Герджиков каза, че „ако е тъмно, корупцията ще вирее“.

„Корупцията трябва да се осветлява, ако е тъмно, тя ще вирее. Ако се осветлят нещата, няма да вирее лесно. Навсякъде има корупция, въпросът е да бъде максимално минимизирана“, каза Герджиков.

Относно коментарите срещу специализирането правосъдие, че не работи ефективно, Герджиков каза, че е изненадан, защото реално Народното събрание работи най-неефективно. „Нашият парламент непрекъснато си пише слаба оценка. Приема днес един закон, след 2 месеца прави изменение и допълнение и така. Дайте да го затворим този парламент, щом работи толкова зле“, каза Герджиков.

Той коментира и готвените промени в конституцията. „Какво налага тази промяна? Нашата конституция е сравнително прилична. Това непрекъснато желание да се променя дава нестабилност като образ на България пред света. Трябва да внушаваме стабилност в законодателството“, допълни бившият премиер.