Проф. Кантарджиев посъветван да не критикува, за да няма неприятности синът му, който работи в държавна болница

0
894
Проф. Тодор Кантарджиев

При делта варианта няма минаване между капките, каза специалистът

Доброжелатели посъветваха семейството ми да съм по-въздържан в критиките си, защото имам син на работа в държавна болница – да не почнат проверки, разкри в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев. Експертът обаче отказа да влезе в подробности. Синът му – д-р Весел Кантарджиев, е началник на Отделението по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия.

Професорът беше категоричен, че при контакт с делта варианта няма как да не се разболееш. Тези обаче, които са се ваксинирали напълно, ще изкарат ковид-19 леко и без нужда от хоспитализация, уверен е той.

„При делта варианта няма минаване между капките. Ако при уханския вариант на коронавируса при болен съпруг вероятността да се разболее и жена му бе 40%, при британския е 70%, то при делта варианта няма начин в семейството да не се разболеят всички, които не са ваксинирани или преболедували“.

Делтата е малко по-различен и защото все по-млади хора боледуват по-тежко, каза Кантарджиев и припомни, че ваксина срещу ковид-19 вече има и за лица над 12-годишна възраст.

Съветва родителите да ваксинират децата си, в България имунизираните юноши обаче са много малко.

Макар и слаба, има тенденция към увеличаване на желаещите да се ваксинират, отчете все пак Кантарджиев, който е експерт към Столичната община.

Софийските болници увеличават капацитета си, мерките в градския транспорт се следят стриктно, отчете професорът.

6 месеца след прекарана инфекция да се ваксинират желаещите, напомни той. Трета игла няма да навреди. Вече обаче се говори, че имунитетът на преборилите болестта е доживотен. На 1000 преболедували 7 се разболяват повторно, от ваксинираните – 1-2%, но важното е, че го карат леко, заяви още той.