Проф. Кантарджиев: Вълната в София и Благоевград вече „прегаря“

0
50
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: МС

Влезлите в болница обективно са по-малко на фона на многото новозаразени, подчерта той

„Клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите е достатъчно силен срещу омикрон. До една седмица очаквам спад на случаите в София, Благоевград, Перник, Кюстендил и увеличение в Североизточна България. В област Бургас случаите ще се стационират и ще намалеят. В края на март ще имаме рязък спад“, заяви в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според него в София и Благоевград вълната вече „прегаря“.

„Преболедувалите имат имунитет. В София 46% от хората са ваксинирани. Влезлите в болница обективно са по-малко, както и тези в интензивни отделения, на фона на многото новозаразени“, каза още професорът.

Той обясни, че сребърната вода има доказано антимикробно действие. „Наносреброто е много полезно, използва се за дезинфекция. Чистият въздух също е много важен. И UVC лампи вършат тази работа“, изясни Кантарджиев.

Експертът посочи, че бустерът пази от омикрон, а към момента 600 000 българи са си сложили трета доза.

„Работи се върху петвалентна ваксина, която да пази от грип и коронавирус, когато той се приравни на обикновен грип. Тогава ще свалим маските, ще отпаднат сертификатите и ще внимаваме“, подчерта медикът.

„Лятото министерството трябваше да каже, че есента ще се искат сертификати. Доц. Кацаров правеше хаотични действия и изведнъж въведоха документа. Така не се прави“, счита той.