Проф. Кантарджиев: Витамин Д намалява с 15% тежестта на заболяването от коронавирус

0
70
Проф. Тодор Кантарджиев

При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет

България е единствената европейска държава, в която хората могат да си избират и приоритетно да се ваксинират с РНК ваксина, заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него до края на лятото в страната може да бъде създаден групов имунитет, при условие че коронавирусът не мутира, все още носим маски на закрито и затворените помещения се вентилират много добре.

Третата вълна отминава, категоричен беше проф. Кантарджиев. Заболеваемостта към днешна дата на 100 000 души за 14 дни е под 170, забележете, че само преди около месец бяхме 720, обясни проф. Кантарджиев.

Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване на случаите, така че системата не се натовари, като се има предвид, че мерките, които взимаме в нашата държава, са много премерени, много малко, но дадоха своя ефект, коментира той.

При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет, за разлика от векторните ваксини, обясни проф. Кантарджиев.

Обикновено при векторните ваксини оплакванията на пациентите от странични нежелани ефекти са след първата доза, докато при РНК ваксините повечето оплаквания са след втората игла.

Около 5-10% изграждат недостатъчен имунитет и това е при всички ваксини. До преди втората доза 5-10% нямат достатъчно хуморален имунитет и количеството на антитела е по-малко, но след втората ваксина вече има имунен отговор, смята професорът.

Между първата и втората ваксина доста пациенти се разболяха, оплакаха се, но това е нормално, защото може би са имали контакт, затова човек много трябва да се пази, допълни той.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че витамин Д намалява с 15% тежестта на заболяването и с 15% възможността на заразяване.

Затова сега, когато има слънце, 15 минути с къси ръкави и къси панталони на майското слънце са достатъчни кожата ти да произведе витамин Д, каза в заключение професорът.