Проф. Константинов: 600 000 души по-малко гласуваха на вота на 11 юли

0
257
Проф. Михаил Константинов Снимка: БНР

В Европа само в Брюксел гласуват единствено с машини, посочи математикът

600 000 души по-малко са гласували на 11 юли спрямо април, заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов, който до 16 август ще бъде член на „Информационно обслужване“ – държавната фирма, която обработваше резултатите от изборите.

„Къде изчезнаха тези хора?“, попита той и добави, че при машините гласуват просто 1/4. „100 000 да са били на море. 400 000- 500 000 души бяха лишени от глас“, каза Константинов.

Той посочи две от предимствата на машините – няма недействителен вот и по-бързо се отчитат резултатите. Допълни обаче, че в Европа само в Брюксел гласуват единствено с машини.

Проф. Константинов критикува начина, по който е съставена последната Централна избирателна комисия, и го определи като манипулация и „майсторска лъжа“. И допълни, че ЦИК е законно конструиран, но съставът му е избран манипулативно. От 15 души – 4 са от ГЕРБ. По всички правила те трябва да имат 5 души, а не 4, и това е изчислено много просто, за да загуби ГЕРБ, убеден е математикът.

Все пак той каза, че изборите са напълно законни.

Вотът в чужбина през годините е променил 25 мандата, но през 2017 г. не е променил нито един мандат, обясни Константинов. И даде пример, че на последните избори гласовете от чужбина донесоха 3 мандата на „Има такъв народ“, два на ДПС и един на „Демократична България“.

„Има една етика, която трябва да се спазва“, каза той и допълни, че не е обиден от отстраняването си от „Информационно обслужване“. Проф. Константинов коментира, че службата е обработила от 2003 година досега резултатите от 30 национални избори и референдуми. Срещу нашата работа няма нито едно възражение за 18 години, заяви той.

„В момента сме заобиколени с чудовищни лъжи’, каза той и даде пример, че в Европа сме на пето място по смъртност от ковид-19, а лъжата е, че сме първи в света.