Проф. Лилков: Васил Терзиев говори неуверено и с непознаване на проблемите на София

0
240
Вили Лилков Снимка: 24 часа

Той отрече слуховете, че ще се кандидатира за кмет на София

Васил Терзиев е изненада за над 95% от избирателите на ПП-ДБ и е провокация към тях предвид миналото му, както и на неговото семейство. Явно е необходимо повече време да навлезе в кампанията, говори неуверено и с непознаване на проблемите на София. Това заяви за „Денят на живо“ бившият общински съветник и депутат проф. Вили Лилков.

Той коментира и слуховете, че ще се кандидатира за кмет на София. „Тактиките за местните избори са много различни. Приятно е да искат да съм кандидат за кмет, това значи, че позициите ми за София не са останали незабелязани. Никой не е говорил с мен за официална кандидатура, по-скоро наблюдавам случващото се“, разкри професорът.

По думите му София не разполага с нужния ресурс да реши дългосрочните проблеми на града. „През 2025 г. изтича срокът на Общия устройствен план на столицата. София се намира в песимистичен вариант на изпълнението му. Има няколко големи проблема – „Кремиковци“ продължава да е стагниращ фактор за развиване на града, имаме дебалансирано развитие на северната и южната част на града, мащабно саниране не е започнало. Жилищният фонд в голямата си част деградира, над 20% от жилищата са необитаеми, проблемите с паркирането и ромските гета не са решени. Много малка част от промишлените зони са преструктурирани, зелените площи и презастрояването също са неразрешени проблеми. Столична община няма жилищна политика. Над 181 000 имоти трябва да се отчуждят, за да се реализират големи инфраструктурни проекти“, коментира проф. Лилков. А сред тях са корекции на речните корита.

„Има нужда от около 35 000 социални жилища, а в момента голяма част от жилищния фонд е разпилян между много квартали и не може да се управлява. Около половината от сградния фонд е панелен, нужно е мащабно саниране“, подчерта той. И уточни, че Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен, но е важно и какво ще бъде поставено на негово място.