Проф. Мутафчийски: Бъдете бдителни по празниците, нищо не е свършило

0
70
Венцислав Мутафчийски Снимка: Дарикнюз/ Георги Димитров

Надеждата е във ваксинацията – в Израел няма нови заразени, нито нови смъртни случаи, казва началникът на ВМА

Не трябва да се сваля бдителността въпреки добрите тенденции, заяви началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски на седмичния брифинг на здравните власти.

Според него все още има риск здравната система да бъде пренатоварена за много кратък период. „Затова във връзка с настъпващите празници бдителността трябва да бъде повишена. Нищо не е свършило“, каза Мутафчийски. По думите му летният сезон не е гаранция, че заболеваемостта ще намалее: „През летния сезон в цялото Южно полукълбо пандемията си се развиваше с доста сериозни размери, не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото“.

„Надеждата е във ваксината“, категоричен беше Мутафчийски. „Онзи ден Великобритания имаше само четирима души починали. Ние имахме над 200 тогава. Това е достатъчно показателно за какво говорим. Те имат няколко десетки милиони ваксинирани“. Мутафчийски даде пример и с Израел, където има нула новозаразени и нула нови смъртни случаи: „Това е достатъчно сериозен аргумент за ползата от ваксинацията. Знаете какъв пример дадоха те на света. Не бива да се забравя и дисциплината, допълни Мутафчийски.

„По брой починали на 100 хиляди души се пречупи пикът и там намалението на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична – с 5%“, отчете още той.

Към момента в България заболеваемостта е 407 на 200 хиляди. „Има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрай, най-вероятно до другата седмица“, посочи Мутафчийски призова българите да бъдат разумни по празниците.