Проф. Огнян Герджиков: Водещата политическа сила предлага председател на парламента

0
190
Герджиков
Огнян Герджиков

Според него големият брой кандидати е предвестник на това, че много трудно ще се постигне консенсус в 48-ото НС

„Никога в най-новата ни история не е имало случай, когато да бъдат издигнати четири кандидатури за председател на Народното събрание. Това е твърде странно, защото винаги водещата политическа сила предлага председател“, заяви пред БГНЕС проф. Огнян Герджиков, председател на 39 НС (5 юли 2001 – 4 февруари 2005 г.) и служебен министър-председател (27 януари – 4 май 2017 г.).

Огнян Герджиков, който е професор по право в СУ „Св. Климент Охридски“, е доайен сред ръководителите на най-висшия законодателен орган в страната. Той е най-възрастният сред останалите живи председатели на парламента.

„Двете първи кандидатури на Росен Желязков, издигнат от ГЕРБ-СДС, и на Никола Минчев, предложен от „Продължаваме промяната“, са много силни, те са добри юристи. Нормално е кандидатът на водещата политическа сила Росен Желязков да бъде подложен на гласуване“, каза проф. Герджиков.

Той не изключи подобен прецедент с издигането на толкова много кандидатури да се случва за пръв път въобще в парламентарната ни история. „Ако първите две могат да бъдат преглътнати, защото са издигнати от водещите политически сили, оттам нататък е меко казано нелепо“, коментира бившият председател на парламента.

Според него големият брой кандидати е предвестник на това, че много трудно ще се постигне консенсус в 48 НС.

Освен конституирането на парламента и избирането на правителство, другият важен проблем, пред който ще се изправят депутатите, е приемането на бюджет за следващата година.

„Най-важното, което трябва да бъде свършено е Законът за Ббюджета. С оглед на инфлационните процеси би било изключително затормозяващо да нямаме нов бюджет и да останем със стария. Освен това трябва да се приемат няколкото закона за получаване на европейските пари, от които България безусловно има нужда. Ще се радвам, ако депутатите свършат тези неща по начин, че да вървим напред“, каза проф. Герджиков.

Той призова народните представители да не претупват законодателството. „Много болен проблем е качеството на законодателната работа. Действа се аматьорски и е абсолютно недопустимо. Това не са празни приказки, доказателство е самият парламент, който непрекъснато променя законите, които приема. Не мислят какво правят“, заяви проф. Герджиков.

Проф. Герджиков пожела на новоизбраните народни представители да проявят по-голяма отговорност на фона на множеството кризи, пред които е изправена страната ни.

„Повече отговорност към България! Партийните интереси са на второ място, на първо е България. Ако не проумеят това, просто не стават за депутати“, категоричен е проф. Огнян Герджиков.