Проф. Огнян Кунчев: Когато се направи сериозен локдаун, статистиката тръгва надолу

0
55
Огнян Кунчев

Според математика може да се стигне до 6000 заразени на ден

Когато се направи сериозен локдаун, статистиката тръгва надолу, заяви пред Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. По думите му зеленият сертификат е слаба форма локдаун. Той не мисли, че ще има спад, защото мерките у нас не се спазват.

„Хората в градския транспорт си ходят без маски. Те за вечни ли се считат? Над 4-5 хиляди болни се „произвеждат“ всеки ден и те са със симптоми. А без симптоми са поне около 15 хиляди“, допълни математикът и припомни, че през март в Индия е било точно така.

„Делта вариант, предизборни борби, големи събрания, спортни мероприятия и тогава беше изключителен бум. Имаха огромна смъртност, кислород не им стигаше“, подчерта той.

Според проф. Огнян Кунчев може да се стигне до 6000 заразени на ден.

„Кислородът в болниците в България също е на критично ниво. А болниците казват, че никога не са ползвали толкова много кислород“, обясни той.

„Това трябва да е подсъдно. В държави като Германия и Англия спокойно могат да те осъдят. Това ми прилича на преди 1000 години – богомилство, безвремие, бездържавие, но в крайна сметка страда народът. А ако имаме едно число на официално регистрираните от ковид-19, нека да го умножим по 5. Ако имаме около 5-6 хиляди случая днес – умножете го по 3, ще получите 18 000 броя на заразени дневно, което е доста нормално. Китай публикува пълно изследване и разбраха, че 80% от всичките, които са се заразявали, изобщо не са знаели“, добави проф. Огнян Кунчев.

Той смята, че заради делта варианта два пъти по-често се влиза в реанимация.

„В Германия също има силно антиваксърско движение, правеха се много демонстрации, но в крайна сметка има над 60% ваксинирани. При нас нямаше кой знае какви демонстрации, но народът не е имунизиран“, категоричен е експертът.

Според изчисленията му ще има средно по 170 починали на ден.

„От броя на хората, които в момента са болни, имаме 8 000 в болница. Имаме 700 души, които са в интензивни отделения. Имаме над 100 хиляди, които са активни случаи. Другите още се чудят дали да се лекуват, как да се лекуват. Изкарах вируса след ваксинация, преболедувах го сравнително леко“, посочи математикът от БАН.